Criminelen hebben de afgelopen jaren methodes ontwikkeld om je af te persen door je gegevens te gijzelen. De afgelopen maanden was er een duidelijke toename te zien in het aantal slachtoffers dat geconfronteerd werd met “Ransomware”. Dit is software die bestanden op je computer versleutelt, waarna je de mededeling krijgt dat je tegen betaling de sleutel kunt krijgen. Betalen is geen optie, omdat je niet zeker weet of je de sleutel wel zult ontvangen. Gelukkig kun je zelf wat doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt en kun je maatregelen treffen om de gevolgen te beperken als je onverhoopt toch slachtoffer wordt.
Afpersing kun je voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:
- Gebruik een Online Mailfilter om alle binnenkomende e-mail te laten controleren op virussen, phising linkjes enzovoorts.
- Voorzie je desktop, laptop en mobiele telefoon van een goede bescherming tegen virussen en andere ongewenste software. Controleer regelmatig of de bescherming steeds wordt bijgewerkt.
- Geef jezelf geen rechten om automatisch iets op je computer te installeren. Je kunt prima werken met de rechten van een “Standaard gebruiker”. Gebruik daarnaast een apart account dat wel administrator-rechten heeft. Als je tijdens het werken onder je standaard account toch iets moet installeren, dan zal de computer je vragen dat te bevestigen door het administrator wachtwoord op te geven. Hiermee voorkom je op een eenvoudige manier dat je onbewust toestemming geeft voor installatie van een ongewenst programma. Wil je toch werken in een account met administrator-rechten, wees dan extreem voorzichtig met het klikken op linkjes in je browser of je e-mail.
- Maak dagelijks een back-up van je bestanden, bij voorkeur naar de cloud. Ransomware zou namelijk ook lokaal opgeslagen back-up’s – op aangesloten externe hardeschijf of netwerkhardeschijf – kunnen versleutelen! Synchroniseren is geen optie: als de versleutelde bestanden zijn gesynchroniseerd, staan op beide locaties versleutelde bestanden.
- Werk alleen met legale software en download die van de website van de fabrikant, de leverancier of een bekende distributeur.
- Werk je besturingssysteem en programma’s minimaal één keer per maand bij of laat dat automatisch uitvoeren. De beveiligingsupdates zijn een hele goede manier om te voorkomen dat bekende lekken worden misbruikt om je computer te infecteren.
- Wees voorzichtig met onverwachte berichten, berichten van mensen die je niet kent en berichten in vreemde bewoordingen. Is het een verdacht bericht? Controleer dan bij linkjes altijd of de achterliggende link verwijst naar een legitime website. Open bijlagen niet direct in de e-mail, maar sla ze eerst op en laat ze door de virusbescherming controleren. Is de bijlage een Microsoft Office document (Word document, PowerPoint presentatie of Excel spreadsheet)? Geef dan geen toestemming voor het uitvoeren van de macro’s, tenzij je 100% zeker bent dat het een vertrouwd document is.
- Houd deze informatie niet voor jezelf, maar praat erover met de mensen om je heen. Je organisatie is alleen veilig als iedereen zich bewust is van de risico’s.Informeer en help elkaar om samen het hoofd te bieden aan de trucs die criminelen gebruiken. Je vormt zelf de laatste verdedigingslinie. Jij bent degene die op linkjes klikt, websites bezoekt en bijlagen van e-mails opent. Dus realiseer je wat je doet!
Heb je hier vragen over of hulp nodig bij het invoeren van de maatregelen, neem dan gerust contact met ons op.
Geef een reactie